Informaţii privind gestionarea anumitor tipuri de deşeuri

Depunere prin aport voluntar deșeuri precum mobilă, covoare, gresie, obiecte sanitare, frunze și crengi, polistiren și carton

Timișorenii pot depune prin aport voluntar deșeuri precum mobilă, covoare, gresie, obiecte sanitare, frunze și crengi, polistiren și carton provenite de la ambalaje ca să evite amenda pentru abandonul deșeurilor de până la 45.000 de lei.

Conform OUG 92/2021 abandonul și eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop este interzisă și constituie o contravenție și se sancționează cu amenzi de la 30.000 lei la 45.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice.

Este prevăzută și o sancțiune complementară, în cazul săvârșirii faptei de abandonare a deșeurilor, aceasta constând în obligarea contravenientului să ridice deșeurile abandonate, să curețe terenul și să elimine deșeurile prin societăți specializate autorizate, suportând toate costurile pentru aceste activități.

Pentru a preveni abandonul deșeurilor și sancționarea cetățenilor, Primăria Municipiului Timișoara împreună cu RETIM Ecologic SA au deschis patru puncte de colectare gratuită a deșeurilor vegetale, voluminoase de uz casnic si deșeuri rezultate din construcții și demolări.

Începând cu luna ianuarie 2022, deșeurile din polistiren și carton provenite din ambalaje ale unor obiecte voluminoase sau electrocasnice pot fi predate gratuit la centrele noastre.

În conformitate cu prevederile HCL 405 din 19.07.2019 de aprobare a Planului de prevenire și măsuri privind evitarea și reducerea cantităților de deșeuri abandonate pe domeniul public de pe raza Municipiului Timișoara, cantitățile preluate în mod gratuit în aceste patru centre sunt:

• Deșeuri vegetale: 3 mc/persoană /lună
• Deșeuri voluminoase de uz casnic: 5 mc/ persoană/lună
• Deșeuri rezultate din construcții și demolări: 1 mc/persoană/lună

Puncte de colectare

Adresele și orarele obișnuite punctelor de colectare:

  • Calea Torontalului, nr. 94 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
  • Calea Moșniței, nr. 2-4 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
  • Str. A Imbroane, nr. 70 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
  • Str. Ovidiu Cotruș, nr. 201 (fosta adresă: Calea Chișodei, Str. Mile Cărpenișan, nr. 3) (L - V: 9:00 - 17:00, S: 8:00 - 16:00)

Reguli de funcționare ale centrelor

1. Pentru a putea fi depuse la centre, crengile trebuie să fie tăiate la o dimensiune nu mai mare de 50 cm şi legate în mănunchi. La momentul predării la centre, frunzele şi iarba trebuie descărcate din sacii/ recipientele cu care sunt aduse.

2. Deşeurile voluminoase de uz casnic precum piesele de mobilier trebuie demontate sau dezasamblate.

3. Deşeurile din construcții provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară sau exterioară a acestora, care sunt acceptate: amestecuri de beton, cărămizi, țigle și obiecte sanitare ceramice. La predarea la centre, deșeurile vor fi obligatoriu golite din saci/ recipiente (se predau vrac)! Este interzisă depunerea deșeurilor de polistiren, poliuretan, vată minerală sau bazaltică!

4. Deșeurile de polistiren provenite de la ambalaje trebuie să fie curate, uscate, nefărâmițate și se vor preda vrac! În cazul în care se vor prezenta deșeuri murdare sau umede, acestea pot fi refuzate la preluare.

5. Cartonul provenit de la ambalaje trebuie să fie curat, uscat, pliat, turtit sau strivit pentru a ocupa un volum cât mai mic. În cazul în care se vor prezenta deșeuri murdare sau umede, acestea pot fi refuzate la preluare.

6. Pentru depunerea deșeurilor este necesară prezentarea unui document de identitate în vederea verificării cantităților maxime lunare permise. 

Deșeuri de echipamente electrice, electronice și electrocasnice

La aceste centre, în baza unui parteneriat cu ECOTIC, pot fi predate și aparate de uz caznic de mici și mari dimensiuni, echipamente informatice și de telecomunicații, echipamente de iluminat, unelte electrice și electronice. Atenție: echipamentele și aparatele descompletate nu vor fi primite!

Informații suplimentare

Mai multe informații puteți găsi:

Site

https://www.retim.ro

Sediul Central Timișoara, Județul Timiș

Str. Gheorghe Lazăr nr. 24, etaj 4, SAD 31-33 – clădirea „FRUCTUS PLAZA”

[email protected]

Relații clienți

Luni – Vineri, orele 08:00 – 16:00

Strada Gheorghe Lazăr nr. 24, parter

Telefon 

CALL CENTER
Program telefonic 07:00 – 19:00:
+40 374 885 692

DISPECERAT CENTRAL
Program telefonic 19:00 – 07:00:
0256 499 490

Este utilă această pagină?